Primeur voor Wolters Metaaltechniek, eerste gebruiker Doosan Puma 280LM met GLM pakket.

Wanneer Wolters Metaaltechniek uit het Gelderse Spankeren ergens in investeert, staan eisen zoals nauwkeurigheid en betrouwbaarheid bovenaan. Dit geldt ook voor de onlangs geïnstalleerde CNC-draaibank Doosan Puma 280LM. Deze machine is uniek doordat hij is uitgevoerd met een GLM pakket (Green Light Machining), dat bestaand uit een hogedruk koeling van 70 bar en een koelwaterkoeler. Volgens leverancier Dormac CNC Solutions verhoogt dit pakket de productiviteit van de machine met minimaal 15 procent.

Continuiteit
Wolters Metaaltechniek is een toeleverancier van fijnmechanische onderdelen, zij zijn  specialisten in enkelstuk, kleine series en prototypes. Deze worden  geproduceerd uit alle soorten metaal en kunststof. Het vijftien medewerkers tellende bedrijf, dat onder leiding staat van de broers Jan en Fred Wolters, kent een brede klantenkring. De opdrachtgevers zitten met name in de medische, halfgeleider-, voedingsmiddelen-, automobiel- en maritieme industrie.

Ondanks de uitdagende tijden, heeft Wolters Metaaltechniek geen reden om te klagen. Voor de directie betekent dit vooral flexibiliteit van alle medewerkers. Jan Wolters: “In de huidige markt moet je er bovenop zitten en snel reageren. De prijzen staan continue onder druk. We kijken voortdurend hoe we onze medewerkers, machines en gereedschappen zo efficiënt mogelijk kunnen inzetten. We willen zo veel mogelijk spindeluren  maken. Daarom programmeren we extern en stellen we de gereedschappen buiten de machines in. “We hebben onze afdeling werkvoorbereiding uitgebreid met een nieuwe medewerker, om de communicatie tussen kantoor en werkplaats te optimaliseren en om vertraging te voorkomen.” Wolters Metaaltechniek investeert continu in haar machinepark. Ieder jaar wordt er een nieuwe machine gekocht. De werkplaats staat inmiddels zo vol, dat er extra ruimte is  gehuurd. Daar staat de nieuwe Doosan Puma 280LM met GLM pakket.

Optimale koeling snijzone
In april heeft Wolters Metaaltechniek een seminar bij Dormac en zusterbedrijf Dormatec bijgewoond over hogedruk koeling. Zij waren onder de indruk van wat zij daar zagen. De hogedruk pompsystemen van Profluid die Dormatec levert, zorgen voor optimale koeling van de snijzone, doordat het koelwater onder hoge druk door de tooling wordt gepompt. Dat is vooral van belang bij het snel en nauwkeurig verspanen op hightech machines. Vooral van moeilijk verspaanbare materialen. Hogedruk koeling zorgt voor diverse positieve effecten. Genoemd is reeds het breken van de spanen, waardoor de spanenafvoer verbetert. Door de hogedruk koeling, geeft dit veel voordelen zoals; een betere smering en koeling, hogere snijsnelheid/voeding, langere levensduur van de gereedschappen, betere oppervlakteruwheid bij het werkstuk en minder braamvorming . Tevens geeft dit een verbeterde verspaningscapaciteit in speciale processen zoals diepgatboren en het bewerken van diverse materialen.

Hoewel de draaibank nog maar enkele weken in gebruik is, is Wolters Metaaltechniek al overtuigd van de voordelen van deze machine. “Vooral bij het nadraaien van verschillende RVS-soorten hebben we al gemerkt dat de spanenafvoer heel goed is. We stoppen het productieproces niet meer om lintspanen te verwijderen die om de gereedschappen en het werkstuk kunnen zitten. Belangrijk voor ons is ook dat de thermische stabiliteit van de machine door dit pakket veel groter is. Dat komt de nauwkeurigheid ten goede.”

Thermische stabiliteit
Deze unieke machine bij Wolters Metaaltechniek is  voorzien van een koelwaterkoelsysteem, dat het koelwater op een vaste temperatuur houdt. Dit zorgt voor thermische stabiliteit, die grotendeels bepalend is voor de nauwkeurigheid van de machine. Jan Wolters weet daar alles van: “In de zomer merk je dat de machines enorm opwarmen, wat soms tot verklaarbare storingen leidt. Je houdt er rekening mee dat de machines in de loop van de dag steeds warmer worden. Dat is een kwestie van ervaring. We hebben al ontdekt dat de Doosan Puma door het geïntegreerde koelsysteem heel stabiel blijft. Nauwkeurig draaien binnen de 0,01 mm is daardoor geen probleem wat ideaal is. We overwegen nu om meer machines met een geïntegreerd koelsysteem uit te rusten.”

Deze machine is aangeschaft vanwege de groeiende vraag naar steeds nauwkeuriger draaiwerk. De nieuwe machine heeft een draaidiameter van 410  mm en draailengte 1030 mm. Hij is uitgerust met blokgeleiding voor een hoge stabiliteit en met het Capto systeem van Sandvik kunnen we snel omstellen van het ene naar het andere product. “Hiermee zijn wij nog meer in staat om nog sneller kwalitatief precisie maatwerk te leveren”.

Wolters Metaaltechniek, sterk in precisiewerk

Terug naar overzicht